De ogen en vooral het gebied rondom de ogen zijn zeer belangrijk voor iemands gezichts uitdrukking. Veranderingen in dit gebied kunnen veel effect hebben op het gezicht. De boven- en onderoogleden spelen hierbij een grote rol.
Door elasticiteit verlies kunnen er huidplooien ontstaan en kan er wat vet uitpuilen waardoor de zogenaamde wal en de kring ontstaan.
Men kan er daardoor moe uitgaan zien, zonder dat men dat is.

De operatie methodes

Bij de hangende onderoogleden kan er sprake zijn van uitpuilend vet, van huid overschot of van beide. Als er alleen uitpuilend vet is, dan behandel ik dat door via de binnenkant van het ooglid dit vet deels weg te halen en deels te verplaatsen. Men houdt hier geen zichtbaar litteken aan over. Zie het animatie filmpje:

httpvh://www.youtube.com/watch?v=pKBGF-cg49g

Als er  te veel huid is, dan moet ik ook wel wat huid weghalen, via een littekentje vlak onder de wimpers, iets doorlopend aan de zijkant van het oog.

Vaak is er zowel wat uitpuilend vet als huidoverschot. Dan combineer ik beide ingrepen. Zie het animatie filmpje:

httpvh://www.youtube.com/watch?v=goblIDj65_c

Het consult

Tijdens het spreekuur bezoek bespreek ik met uw wat er precies kan worden gedaan aan de onderoogleden, of er alleen uitpuilend vet is, of dat er ook wat huid teveel is. Ik leg u uit wat u kunt verwachten van de ingreep. Ik houd spreekuur bij Velthuiskliniek Amsterdam en bij Velthuiskliniek Hilversum.

De operatie

Omdat ik tijdens de operatie zeer dicht bij uw oogbol opereer, voer ik de ingreep het liefst uit onder algehele verdoving. Als u per ongeluk plotseling zou bewegen, als een reflex die u niet kunt voorkomen, dan zou het risico te groot zijn dat ik uw oog beschadig. De narcose is maar heel licht.
Het vindt plaats in dagbehandeling; u blijft even bij ons om de oogleden te koelen en om te zien of er niet te veel bloeduitstorting ontstaat.
Op het littekentje worden kleine pleistertjes geplakt, deze blijven zitten tot u terug komt op het spreekuur, dan worden ook de hechtingen verwijderd.

Na de operatie

De pijn valt eigenlijk altijd erg mee. Een beetje beurs gevoel, meer is het niet. De dag van de ingreep, weer thuis, raad ik u aan zo min mogelijk te doen. De ogen goed koelen en zo veel mogelijk op de bank liggen is het advies. Ook de volgende dagen is het belangrijk goed rust te houden. Administratief werk mag u al heel snel weer uitvoeren. Met intensief sporten en zwaar, tillend, werk mag u weer na 2-3 weken voorzichtig beginnen.
Ondanks het koelen ontstaat er toch altijd zwelling en bloeduitstorting. Meestal is dit na een week tot tien dagen weer verdwenen. Het littekentje kan met name aan de buitenkant wel enige weken wat rood blijven.
Sommige mensen hebben na de ingreep last van droge ogen. Dit is een verschijnsel wat altijd verdwijnt. Mocht het toch wat langer blijven bestaan, dan kunnen oogdruppels worden voorgeschreven.

Het is verstandig om de dagen voorafgaand aan de operatie wat voorzorgen te nemen. Kijk op de checklist voor suggesties.

Wat kan er mis gaan

Een nogal vaak beschreven complicatie bij de onderooglid correctie is het afhangen van het onderooglid, alsof te veel is weg gehaald. Bij de methode waarbij het vet via de binnenkant wordt weggehaald/ verplaatst, komt dit niet meer voor.
Eigenlijk is het enige probleem het ontstaan van een te grote bloeduitstorting. Dit gaat altijd vanzelf weer weg, maar het kan dan wat langer duren. Vandaar dat de rust en het koelen zo belangrijk is.
Als na 7-10 dagen de hechtingen worden verwijderd, dan kan het in zeer zeldzame gevallen voorkomen dat het wondje aan de buitenkant wat gaat wijken. Ook dit geneest zonder extra litteken vorming.

Een onderooglidcorrectie is een uitgebreidere ingreep dan een bovenooglidcorrectie. Het wordt ook minder vaak uitgevoerd. Toch is het een dankbare ingreep waarbij je goed kan voorspellen hoe het resultaat zal zijn.

Als u wil zien hoe een onderooglidcorrectie via de binnenkant precies in z’n werk gaat kijk dan hieronder naar de film die ik met een op mijn hoofd bevestigde camera heb gemaakt toen ik zo’n ooglidcorrectie uitvoerde.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=tGM3s1O-PNA

Voor de wallen onder de ogen zijn verschillende behandelingen mogelijk. Welke de beste is hangt weer af van hoe erg het is en of er bijvoorbeeld echt veel huidoverschot is. Om een indruk te geven heb ik hieronder een aantal voor / na foto’s gezet. Als je erop klikt wordt de foto groter, met vermelding wat er precies is gedaan.

[nggallery id=8]