Als men iemand aankijkt, dan kijkt men vaak vooral naar de ogen. De ogen geven uitdrukking aan het gezicht. Juist daarom kan het gezicht zo moe lijken, als alleen de bovenoogleden hangen.
Veranderingen van de bovenoogleden komen vooral doordat de huid zijn elasticiteit verliest. Het bovenooglid wordt daardoor zwaarder en de huid gaat op de wimpers rusten. Hierdoor kan men er moe uit gaan zien, het gezichtsveld kan worden beperkt en soms gaan de ogen ook tranen. Mensen trekken vaak de wenkbrauwen iets op om minder last van de hangende bovenoogleden te hebben. In de loop van de dag kan dat best vermoeiend zijn.

De operatie methode

Tijdens een bovenooglidcorrectie wordt het overschot aan huid van het bovenooglid weggehaald. Soms wordt ook wat uitpuilend vet achter het ooglid verwijderd. Het litteken loopt parallel aan de plooi die men maakt als men het bovenooglid opent.

Het consult

Tijdens het spreekuur bezoek, in Velthuiskliniek Amsterdam of Hilversum,  bespreek ik met u wat er precies kan worden gedaan aan de bovenoogleden, daarbij leg ik uit tot waar het littekentje loopt en wat u kunt verwachten van de ingreep.

De operatie

Een bovenooglidcorrectie kan goed worden uitgevoerd onder plaatselijke verdoving. In het geval dat u zeer bang bent voor de ingreep, kan het ook worden uitgevoerd met een heel lichte algehele verdoving.
Het vindt plaats in dagbehandeling; u blijft even bij ons om de oogleden te koelen en om te zien of er niet te veel bloeduitstorting ontstaat. U mag niet zelf naar huis rijden.
Op het littekentje worden kleine pleistertjes geplakt, deze blijven zitten tot u terug komt op het spreekuur, dan worden ook de hechtingen verwijderd.

Hieronder een live filmpje van een bovenooglid correctie wat gemaakt is door een camera die op mijn hoofd was bevestigd. Als het te eng is…klik maar snel weg.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=X4jn-IJdoEs

Na de operatie

De pijn valt eigenlijk altijd erg mee. Een beetje beurs gevoel, meer is het niet. De dag van de ingreep, weer thuis, raad ik u aan zo min mogelijk te doen. De ogen goed koelen en zo veel mogelijk op de bank liggen is het advies.

Ook de volgende dagen is het belangrijk goed rust te houden. Administratief werk mag u al heel snel weer uitvoeren. Met intensief sporten en zwaar, tillend, werk mag u weer na 2-3 weken voorzichtig beginnen.
Ondanks het koelen ontstaat er toch altijd zwelling en bloeduitstorting. Meestal is dit na een week tot tien dagen weer verdwenen.

Het littekentje kan met name aan de buitenkant wel enige weken wat rood blijven. Sommige mensen hebben na de ingreep last van droge ogen. Dit is een verschijnsel wat altijd verdwijnt. Mocht het toch wat langer blijven bestaan, dan kunnen oogdruppels worden voorgeschreven.

Het is goed om als u geopereerd wordt een aantal voorzorgen te nemen, zodat de eerste dagen makkelijk verlopen. Kijk op de checklist

Wat kan er mis gaan

Eigenlijk is het enige probleem het ontstaan van een te grote bloeduitstorting. Dit gaat altijd vanzelf weer weg, maar het kan dan wat langer duren. Vandaar dat de rust en het koelen zo belangrijk is.
Als na 7-10 dagen de hechtingen worden verwijderd, dan kan het in zeer zeldzame gevallen voorkomen dat het wondje aan de buitenkant wat gaat wijken. Ook dit geneest zonder extra litteken vorming.

Een bovenooglid correctie is met voorsprong de meest uitgevoerde plastisch chirurgische ingreep. Dat komt zonder meer omdat de hangende bovenoogleden veel voorkomen, maar zeker ook omdat het een niet al te ingrijpende maar wel zeer succesvolle ingreep is.

De hieronder getoonde foto’s zijn gemaakt door een patiente die zo vriendelijk was ze mij te sturen en er geen bezwaar tegen had als ik ze op de website zou plaatsen. Ze geven een goed beeld van wat je kan verwachten aan zwelling en verkleuring, hoewel het bij de een minder en bij de ander ook wel wat meer kan zijn.

[nggallery id=2]