Facelifts, bloedplaatjes, PRP, groeifactoren…

Op het spreekuur wordt me de laatste tijd wel gevraagd of ik ook PRP behandelingen doe, bloedplaatjes of groeifactoren gebruik.
Het is een van de meest veelbelovende behandelingen van deze tijd; het gebruik van groeifactoren uit bloed om herstel te bespoedigen of zelfs de kwaliteit van weefsel te verbeteren. En met name wordt een beter, mooier, natuurlijker resultaat beloofd. Het is veelbelovend, maar helaas nog niet veel meer dan dat. Ook uit de meest recente onderzoeken, vaak opgezet om een positief resultaat van bijvoorbeeld een PRP (Platelet Rich Plasma) behandeling in combinatie met bijvoorbeeld een facelift, aan te tonen, blijkt dat het op z’n best gezegd nog in de experimentele fase zit. Of beter dat de behandeling niets toevoegt. Geen sneller herstel, geen beter resultaat. Dit is ook het standpunt van de Amerikaanse vereniging voor plastische chirurgie: verder onderzoek is nodig.
Je zou kunnen zeggen, baat het niet dan schaadt het ook niet. Toch vind ik dat geen goed uitgangspunt. En daarbij er wordt vaak wel geld gevraagd voor zo’n behandeling. Op zich is dat een vorm van bedrog (verkoop van gebakken lucht) maar in elk geval schaadt het in de portemonnaie. Dus als de extra PRP behandeling u wordt aangeboden: vraag wat het u kost! Mocht u nog vragen hebben hierover dan kunt u mij altijd een email sturen: info@eriklaban.nl