Bij het ouder wordt de huid minder elastisch, vaak ook wat droger en dunner. Maar nog belangrijker is dat de vulling in het gezicht gaat zakken. De wangen vallen wat in en bij de kaaklijn verschijnen zogenaamde wangzakjes; de kaaklijn wordt minder strak.

Deze verouderings verschijnselen doen zich bij iedereen in meer of mindere mate voor. Hoeft helemaal niet erg te zijn, maar soms is het toch zo dat je er veel ouder uitziet dan je je voelt. Helemaal niet zo gek om dan en afspraak te maken op mijn  spreekuur om te kijken of daar iets aan te doen is.

Deze informatie gaat over het chirurgisch verhelpen door middel van een facelift van de ouderdoms verschijnselen van het gezicht.

 

DE OPERATIE METHODE

Er worden veel verschillende namen gebruikt voor de facelift. De MACS-ift, de S-lift, de en block-lift, de deep plane facelift;  het is eigenlijk allemaal nogal verwarrend, want wat is nu het beste?

Het is van belang te weten dat vrijwel bij iedereen het huidoverschot in het gezicht moet worden verminderd en dat de vorm van het gezicht moet worden verbeterd. 

Dit doe je het beste door met name het naar de kaak gezakte volume van het egzicht weer omhoog te liften. daarbij haal je dan ook het huid te veel weg.

Het litteken valt altijd vanuit de haarlijn vlak voor het oor tot achter het oor. De lengte van het litteken is afhankelijk van de hoeveelheid huidoverschot.

Deze vorm van faceliften wordt wel de S-lift (beperkt) de MACS-lift of de En-block-lift genoemd. 
Zie ook het animatie filmpje over de S-lift en de Macs-lift op de filmpjes bladzijde van deze website.

Hiernaast kan ook nog een lift nodig zijn van de spieren van de hals (de zogenaamde platysma). Vooral als de hals zoveel los vel en losse spieren heeft dat er (heeel onaardig) wordt gesproken van een kalkoenen hals. Operatief worden dan de spieren strakker gemaakt. Zie ook het filmpje over de platysma plastiek en de informatie over de hals lift op deze website. 

HET CONSULT

Tijdens het consult bespreek ik met u de mogelijkheden die er zijn naar aanleiding van uw wensen. We kijken samen bij de spiegel, waarbij ik u vrij goed kan voorhouden hoe het gezicht er uit komt te zien na de ingreep. Tevens bespreek ik dan met u hoe uitgebreid de ingreep zal zijn.

De consulten vinden plaats in Velthuiskliniek Amsterdam of in Velthuiskliniek Hilversum.

VOOR DE OPERATIE

De operatie vindt plaats in Amsterdam. Het is verstandig om makkelijke kleren aan te doen op de dag van de operatie, de telefoon goed op te laden en iets te lezen mee te nemen. U moet zich in de Velthuiskliniek in Amsterdam Zuid-Oost melden op de eerste verdieping. Vandaar wordt u naar de verkoever gebracht. Hier wordt u opgenomen door de verpleegkundige en spreekt u de anesthesist en mij vanzelfsprekend ook nog. 

DE OPERATIE

Vlak voor de operatie spreek ik u nog waarbij de ingreep nog eens met u besproken wordt. In het algemeen wordt een facelift met een roesje  uitgevoerd. Als de ingreep wat uitgebreider is, of als u ver weg woont moet u één nacht blijven. Het litteken loopt van achter de haargrens, vlak voor het oor, tot achter het oorlelletje.  Ik leg een vrij strak verband aan op het eind van de operatie. Vlak voor u naar huis gaat wordt dit vervangen door de chin-up, die veel comfortabeler zit.

Ongeveer 3- 4 uur na de operatie mag u weer naar huis. De verpleegkundige overlegt met u of er iemand gebeld moet worden zodat u kan worden opgehaald. 

NA DE OPERATIE

De pijn valt eigenlijk altijd erg mee. Meestal wordt het omschreven als een beurs gevoel, of spierpijn. Het gezicht is de eerste dagen opgezet en alles voelt strak aan. Na enkele dagen wordt de bloeduitstorting zichtbaar. De eerste twee weken is in het algemeen wel duidelijk zichtbaar dat u geopereerd bent.
De eerste dagen is het belangrijk goed rust te houden. Met name bukken en zwaar tillen moet u vermijden. Administratief werk kan men al snel weer uitvoeren. Met intensief sporten en zwaar, tillend, werk mag u weer na vier weken voorzichtig beginnen. Uiteindelijk kan het wel 3-6 weken duren voor het eindresultaat is bereikt, het litteken blijft nog langer zichtbaar.

na 2-3 maanden krijgt u een consult van onze huidtherapeuten aangeboden die een herstellende behandeling van de huid zal uitvoeren.

Het is goed om als u geopereerd wordt een aantal voorzorgen te nemen, zodat de eerste dagen makkelijk verlopen. Kijk op de checklist.

MOGELIJKE COMPLICATIES

Wondgenezings stoornissen, zoals ontstekingen of te grote bloeduitstortingen komen gelukkig weinig voor in het gezicht, maar zoals bij elke operatie kunnen ze toch wel optreden. Ze zijn eigenlijk altijd goed te behandelen. Het kan dan wel wat langer duren voor het er allemaal weer goed uitziet, maar voor het eind resultaat hebben ze gelukkig bijna nooit gevolgen.

Omdat naast de plooien van de huid, die het beste door middel van een operatie kunnen worden verholpen, er ook vaak sprake is van rimpeltjes in de huid, heb ik goed contact met een cosmetisch arts naar wie ik u desgewenst kan verwijzen.

Eigenlijk is een facelift geen grote ingreep. Omdat het in het gezicht is, heeft het toch voor de eerste weken wel gevolgen. Met name de moderne manier van faceliften  laten de uitdrukking van het gezicht onveranderd, maar zorgen er toch voor dat die oud makende plooien verdwijnen en de vorm van het gezicht weer ronder wordt..

Voor en na foto’s Facelift

informatieve Video’s van een Facelift

Veelgestelde vragen Facelift

Kan en Facelift onder plaatselijke verdoving worden uitgevoerd?

Alleen als het een kleine facelift betreft kan de ingreep onder plaatselijke verdoving plaats vinden. Dit is zelden het geval.Het probleem is dat als je veel plaatselijke verdoving inspuit, het hart er last van kan hebben. Vandaar, dat als het te liften gebied groot is je met de maximale hoeveelheid plaatselijke verdovings vloeistof niet toekomt.

Is er kans op zenuw uitval, met name van de aangezichtszenuw?

De kans daarop is bij de moderne technieken zeer, zeer klein. Tijden het opereren kom je niet in de buurt van de aangezichtszenuw. Wel is er tijdelijke uitval van de gevoelszenuwen van de huid van de wang, die dus vaak enkele maanden wat doof kan aanvoelen. 

Hoe strak kan de hals worden gelift?

De hals is een van de lastigste gebieden om te liften. Vooral omdat door het bewegen van het hoofd (naar boven, links en rechts kijken) de huid van de hals vaak weer oprekt. Het strakke resultaat zoals zich dat in het begin laat zien wordt dus altijd ten dele teniet gedaan. Alleen door middel van een directe hals lift (met dus een litteken aan de voorkant) is dit grotendeels te voorkomen.

Wordt er ook vet ingespoten?

Lipofilling (bijvoorbeeld met vet van de buik of van de onderkin is een ingreep die zeer vaak in combinatie met een facelift wordt uitgevoerd. Vooral de neus-lip-plooi en de mondhoeken lenen zich goed voor het inspuiten van eigen vet. Van belang is wel om je te beseffen dat soms een gedeelte van het vet na 6 – 8 weken weer verdwijnt.

Je leest ook wel over de PRP of PRS methode, waarbij bloedplaatjes van je eigen bloed worden ingespoten.Vraag 5

Dit is inderdaad een zeer veel belovende ontwikkeling. Theoretisch met name omdat er bij de bloedplaatjes veel groeifactoren zitten die de genezing gunstig zouden kunnen beïnvloeden. Er wordt zelfs wel geclaimed dat het de huid weer jonger en elastischer zou maken. 

Jammer genoeg is het allemaal nog erg experimenteel. De hoge verwachtingen van de afgelopen jaren zijn  helaas niet uitgekomen. Theorie en praktijk liggen soms niet vlak naast elkaar, hoe graag je het ook zou willen of hoe hard sommige mensen er ook in willen geloven.

Mocht het u worden aangeboden, dan denk ik dat het geen kwaad kan, maar ik zou er geen eurootje extra voor betalen. Een gunstige werking is nog nooit bewezen. 

Een checklist voor de facelift 

Het is goed om deze checklist na te lopen, enkele dagen voordat men de facelift ondergaat, zodat je zeker weet dat alles in orde is voor de eerste dagen na de operatie.

 • Zorg dat het vervoer naar de kliniek en weer naar huis, geregeld is.
 • Zorg voor opvang van eventuele huisdieren. Ook de eerste dagen na de operatie is het uitlaten van de hond niet aan te raden.
 • Zorg dat u een milde, neutrale Shampoo in huis hebt. Bijvoorbeeld baby-shampoo of betadine shampoo.
 • Haal de voorgeschreven medicijnen op bij de apotheek.
 • Zorg dat de boodschappen zijn gedaan. Koop ook wat lekker makkelijke maaltijden voor de eerste dagen.
 • Haal wat boeken, tijdschriften in huis. De eerste dagen bent u toch  aan huis gekluisterd, maar lezen of TV kijken kan gewoon.
 • Leg makkelijk zittende kleren klaar.
 • Maak een lijstje met de laatste zaken die u mij nog wil vragen.

De dag voor de operatie

 • Zorg dat het huis “aan kant is”. Opgeruimd, was en afwas gedaan etc. Daar heeft u de eerste dagen geen zin in.
 • Zorg dat de spullen die u de eerste dagen nodig hebt niet in hoge of lage kastjes of  planken liggen. Kleding, eten enzovoort.
 • Leg een extra setje makkelijke kleren klaar.
 • Leg klaar om mee te nemen: een grote shawl en een zonnebril.
 • Leg een extra kussen klaar, na de operatie is het goed om met het hoofdeinde iets omhoog te liggen.
 • Leeg alle prullenbakken en breng vuilnis zakken weg.
 • Organiseer de badkamer. Alles bij de hand? Zodat u niet hoeft te reiken of te bukken naar WC-rol, handdoeken etc.
 • Leg de route beschrijving klaar.
 • Laad het mobieltje op.
 • Leg iets klaar om te lezen in de kliniek na de operatie. Boek of tijdschrift.
 • De dag vóór de operatie beter geen koffie en geen alcohol.
 • Eet nog iets lichts vlak voor het slapen gaan. De volgende dag nuchter!
 • Print deze checklist, en leg hem klaar om hem de morgen van de operatie nog even te bekijken.
 • Zet de wekker op tijd, als u vroeg in de kliniek moet zijn.
 • Slaap lekker!
pexels-photo-236066
Erik-laban-chirurg-gezicht

De operatie dag

 • Op tijd op, geen gehaast!
 • Géén ontbijt, zie de instructies van de kliniek hierover.
 • Lekker douchen, haren wassen.
 • Geen make-up, geen crèmes, geen body-lotion, geen oorbellen, ringen af!
 • Makkelijke kleren aan, Shalw en zonnebril meenemen, voor als u weer naar huis gaat.
 • Misschien goed om een bril ipv contact lensen te dragen.
 • Leg het laatste-vragen-lijstje klaar.
 • Ga op tijd weg! Rondom Utrecht, voor de Ring rondom Amsterdam en op de A1, A27 staan vrijwel altijd files!
 • Succes!
Erik-Laban-Logo

MEER INFORMATIE

Vragen of meer informatie? Ik help u graag.

Plan een intake
Of neem contact op: 088 - 7785201

MA - DO van 08.00 tot en met 20.00 uur en op vrijdagen van 08.00 tot 17.00 uur

Dit fomulier of telefoonnummer is niet bedoeld voor medische vragen met een spoedeisend karakter.