Zowel de bovenoogleden als de onderoogleden kunnen in de loop der jaren gaan hangen, een ooglidcorrectie kan dan een oplossing zijn.

 

Correctie bovenooglid

Als men iemand aankijkt, dan kijkt men vaak vooral naar de ogen. De ogen geven uitdrukking aan het gezicht. Juist daarom kan het gezicht zo moe lijken, als alleen de bovenoogleden hangen.

Veranderingen van de bovenoogleden komen vooral doordat de huid zijn elasticiteit verliest. Het bovenooglid wordt daardoor zwaarder en de huid gaat op de wimpers rusten. Hierdoor kan men er moe uit gaan zien, het gezichtsveld kan worden beperkt en soms gaan de ogen ook tranen. Mensen trekken vaak de wenkbrauwen iets op om minder last van de hangende bovenoogleden te hebben. In de loop van de dag kan dat best vermoeiend zijn.

DE OPERATIE METHODE

Tijdens een bovenooglidcorrectie wordt het overschot aan huid van het bovenooglid weggehaald. Soms wordt ook wat uitpuilend vet achter het ooglid verwijderd. Het litteken loopt parallel aan de plooi die men maakt als men het bovenooglid opent.

HET CONSULT

Tijdens het spreekuur bezoek, in Velthuiskliniek Amsterdam of Hilversum,  bespreek ik met u wat er precies kan worden gedaan aan de bovenoogleden, daarbij leg ik u bij de spiegel uit tot waar het littekentje loopt en wat u kunt verwachten van de ingreep.

VOOR DE OPERATIE

De operatie vindt plaats in Amsterdam Zuid-Oost. U moet zich melden op de eerste verdieping, waar u vanuit de wachtkamer wordt opgeroepen in de voorbereidingsruimte van de poliklinische operatie ruimte.

Voor de operatie teken ik het huidoverschot af terwijl u zit. Daarmee wordt een zo nauwkeurig mogelijk resultaat bereikt. geen zorgen je merkt bijna niets van de ingreep, die 25 minuten duurt.

Kijk ook op de checklist: Vóór de operatie om te zien waar je aan moet denken voor de ingreep. 

DE OPERATIE

Een bovenooglidcorrectie kan goed worden uitgevoerd onder plaatselijke verdoving. In het geval dat u zeer bang bent voor de ingreep, kan het ook worden uitgevoerd met een heel lichte algehele verdoving (een roesje). Het vindt plaats in dagbehandeling; u blijft even bij ons om de oogleden te koelen en om te zien of er niet te veel bloeduitstorting ontstaat. U mag niet zelf naar huis rijden.

Op het littekentje worden kleine pleistertjes geplakt, deze blijven zitten tot u terug komt op het spreekuur, dan worden ook de hechtingen verwijderd.

NA DE OPERATIE

De pijn valt eigenlijk altijd erg mee. Een beetje beurs gevoel, meer is het niet. De dag van de ingreep, weer thuis, raad ik u aan zo min mogelijk te doen. De ogen goed koelen (10 minuutjes per uur) en zo veel mogelijk op de bank liggen is het advies. Ook de volgende dagen is het belangrijk goed rust te houden.

Administratief werk mag u al heel snel weer uitvoeren. Met intensief sporten en zwaar, tillend, werk mag u weer na 2-3 weken voorzichtig beginnen. Ondanks het koelen ontstaat er toch altijd zwelling en bloeduitstorting. Meestal is dit na een week tot tien dagen weer verdwenen.

Het littekentje kan met name aan de buitenkant wel enige weken wat rood blijven. Sommige mensen hebben na de ingreep last van droge ogen. Dit is een verschijnsel wat altijd verdwijnt. Mocht het toch wat langer blijven bestaan, dan kunnen oogdruppels worden voorgeschreven.

Het is goed om als u geopereerd wordt een aantal voorzorgen te nemen, zodat de eerste dagen makkelijk verlopen. Kijk op de checklist

MOGELIJKE COMPLICATIES

Eigenlijk is het enige probleem het ontstaan van een te grote bloeduitstorting. Dit gaat altijd vanzelf weer weg, maar het kan dan wat langer duren. Vandaar dat de rust en het koelen zo belangrijk is.

Als na 7-10 dagen de hechtingen worden verwijderd, dan kan het in zeer zeldzame gevallen voorkomen dat het wondje aan de buitenkant wat gaat wijken. Ook dit geneest zonder extra litteken vorming.

Een bovenooglid correctie is met voorsprong de meest uitgevoerde plastisch chirurgische ingreep. Dat komt zonder meer omdat de hangende bovenoogleden veel voorkomen, maar zeker ook omdat het een niet al te ingrijpende maar wel zeer succesvolle ingreep is.

Voor en na foto’s correctie bovenOoglid

informatieve Video’s ooglidcorrecties

Veelgestelde vragen bovenooglid correcties

Vraag 1

Hoe lang na de ingreep heb ik zichtbare blauwe plekken?

Dit kan enorm variëren, maar gemiddeld is men weer na 1 week tot 10 dagen weer toonbaar. Het eindresultaat is dan nog niet bereikt, maar je kan je zelf wel weer vertonen. 

Vraag 2

Wanneer kan ik weer lenzen dragen?

Dit hangt erg fa van de hoeveelheid zwelling die ontstaat; bij veel zwelling is het lastig om ze goed in te krijgen. Maar het hangt ook af van de manier waarop de lenzen worden ingebracht of uitgehaald. Als je daarbij sterk aan het (net geopereerde) bovenooglid moet trekken dan is het verstandig aar 10 – 14 dagen mee te wachten.

Vraag 3

Wordt er ook vet weggehaald?

Liefst zo min mogelijk. Je krijgt er maar holle ogen van. Wel zit er soms aan de binnenkant (de ooghoek bij de neus) een vetbolletje wat dan wordt weggehaald.

Vraag 4

Kan na verloop van tijd een bovenooglid worden herhaald?

Jazeker dat is eigenlijk altijd wel mogelijk. Vaak is het echter niet nodig, of pas na 10 tot 15 jaar. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen…..

Vraag 5

Kan een bovenooglidcorrectie ook met een roesje?

Dat kan zeker, maar geloof me het is eigenlijk niet nodig. je merkt en voelt eigenlijk heel weinig van de hele ingreep die maar 25 minuten duurt.

MEER INFORMATIE

Vragen of meer informatie? Ik help u graag.

Plan een intake
Of neem contact op: 088 - 7785201

MA - DO van 08.00 tot en met 20.00 uur en op vrijdagen van 08.00 tot 17.00 uur

Dit fomulier of telefoonnummer is niet bedoeld voor medische vragen met een spoedeisend karakter.