Gynaecomastie

Bij de man, meestal sinds zijn puberteit, ontwikkelt zich soms een welving ter plaatse van de borst. Dit wordt wel Gynaecomastie genoemd. Of eigenlijk pseudo-gyanecomastie, als er niet een hormonale stoornis aan te grondslag ligt.

De oorzaken hiervoor kunnen velerlei zijn. Het kan een hormonale afwijking zijn, dan is er meestal ook meer aan de hand. Het kan natuurlijk ook een verschijnsel zijn van overgewicht, waarbij een gedeelte van het te veel aan lichaamsvet kennelijk  in de borstregio gaat zitten. Een aparte groep is de body-builder, vooral als hij door mikddel van bepaalde preparaten het builden van zijn body een betje heeft willen versnellen. Bij de grootste groep is er eigenlijk geen goede oorzaak te vinden. Het is aanwezig als een kleine borst, vaak niet symmetrisch en eigenlijk altijd heel vervelend. Jongens / mannen durven hun T-shirt in het zwembad of aan het strand niet uit te doen, worden  gepest en schamen zich er in elk geval vaak voor.

gynaecomastie

Deze “borst”  bestaat grofweg voornamelijk uit vetweefsel en klierweefsel. Afhankelijk van de verhouding tussen vet en klier weefsel is de beste behandeling liposuctie of verwijderen van het klierweefsel via een litteken.

Meestal overheerst het klierweefsel en is liposuctie de beste behandeling. In die gevallen is ook de mooiste contour te bereiken en zijn de littekens verwaarloosbaar.

Zo’n liposuctie behandeling vindt plaats onder een roesje, waarbij via 2 kleine sneetjes het overtollige vet en een beetje klierweefsel wordt verwijderd. Het duurt ongeveer 30 -45 minuten en is ook achteraf pijnloos. Wel ontstaat er nogal wat zwelling, die in de loop van 3 – 4 maanden verdwijnt.

gynaecomastie

 

 

 

 

Copyright 2018 | All Rights Reserved | eriklaban.nl