Bij het ouder wordt de huid minder elastisch, vaak ook wat droger en dunner. Alles gaat wat meer hangen, er komen rimpeltjes in de huid en ook het onderhuidse weefsel lijkt wat te gaan zakken. Zie ter illustratie de tekening.

Dat is helemaal niet zo gek, maar bij sommige mensen lijkt deze veroudering sneller te gaan dan bij anderen waardoor ze er als het ware veel ouder uit zien dan ze zich voelen.Voor veel vrouwen kan dat een reden zijn om eens een afspraak te maken op mijn spreekuur om te zien of er iets aan gedaan kan worden. De veroudering van de huid kan zich voordoen doordat de huid echt gaat zakken en wat plooien vormt, of dat de huid dunner wordt en er zich lijntjes in de huid vormen. Beide verschijnselen kennen hun eigen behandeling. Zijn er plooien ontstaan dan moet men de huid (en het weefsel eronder!) liften, zijn er rimpeltjes in de huid ontstaan, dan kan men die het beste opvullen.

Deze informatie gaat over het chirurgisch verhelpen door middel van een facelift van de ouderdoms verschijnselen van het gezicht.

De operatie methode

Er bestaan een heleboel namen voor de verschillende vormen van facelifts. S-lift; mini-lift; Macs-lift. Belangrijk is het om te beseffen dat door het steunweefsel onder de huid te liften (waarbij de huid wordt meegenomen) men het meest natuurlijke resultaat krijgt. Dit staat bekend als de S-lift of de MACS-lift. Waarbij de S-lift minder uitgebreid is dan de MACS-lift

Zie ook het animatie filmpje over de S-lift en de Macs-lift op de filmpjes bladzijde van deze website.
Hiernaast kan ook nog een lift nodig zijn van de spieren van de hals (de zogenaamde Platysma). Vooral als de hals zoveel los vel en losse spieren heeft dat er (heeel onaardig) wordt gesproken van een kalkoenen hals. Operatief worden dan de spieren strakker gemaakt. Zie ook het filmpje over de platysma plastiek.

Het consult

Tijdens het consult bespreek ik met u de mogelijkheden die er zijn naar aanleiding van uw wensen. We kijken samen bij de spiegel, waarbij ik u vrij goed kan voorhouden hoe het gezicht er uit komt te zien na de ingreep. Tevens bespreek ik dan met u hoe uitgebreid de ingreep zal zijn.

De consulten vinden plaats in Velthuiskliniek Amsterdam 

De operatie

Vlak voor de operatie spreek ik u nog waarbij de ingreep nog eens met u besproken wordt. In het algemeen wordt een facelift met een roesje  uitgevoerd. U blijft in het algemeen nog 3-4 uur na de ingreep in de kliniek. Als de ingreep wat uitgebreider is, of als u heel ver weg woont moet u één nacht blijven. Het litteken loopt van achter de haargrens, vlak voor het oor, tot net achter het oorlelletje. Aan het eind van de ingreep krijgt u een vrij strak verband aangelegd, wat vlak voor u naar huis mag wordt gewisseld voor een comfortabeler klittenband verband.

Na de operatie

De pijn valt eigenlijk altijd erg mee. Meestal wordt het omschreven als een beurs gevoel, of spierpijn. Het gezicht is de eerste dagen opgezet en alles voelt strak aan. Na enkele dagen wordt de bloeduitstorting zichtbaar. De eerste twee weken is in het algemeen wel duidelijk zichtbaar dat u geopereerd bent.
De eerste dagen is het belangrijk goed rust te houden. Met name bukken en zwaar tillen moet u vermijden. Administratief werk kan men al snel weer uitvoeren. Met intensief sporten en zwaar, tillend, werk mag u weer na vier weken voorzichtig beginnen. Uiteindelijk kan het wel 3-6 weken duren voor het eindresultaat is bereikt, het litteken blijft nog langer zichtbaar.

Het is goed om als u geopereerd wordt een aantal voorzorgen te nemen, zodat de eerste dagen makkelijk verlopen. Kijk op de checklist.

Wat kan er mis gaan

Wondgenezings stoornissen, zoals ontstekingen of te grote bloeduitstortingen komen gelukkig weinig voor in het gezicht, maar zoals bij elke operatie kunnen ze toch wel optreden. Ze zijn eigenlijk altijd goed te behandelen. Het kan dan wel wat langer duren voor het er allemaal weer goed uitziet, maar voor het eind resultaat hebben ze gelukkig bijna nooit gevolgen.

Omdat naast de plooien van de huid, die het beste door middel van een operatie kunnen worden verholpen, er ook vaak sprake is van rimpeltjes in de huid, heb ik samen met een cosmetisch arts een gezamenlijk spreekuur, waarbij wij u dan adviseren wat voor u de beste behandeling is.

Eigenlijk is een facelift geen grote ingreep. Omdat het in het gezicht is, heeft het toch voor de eerste weken wel gevolgen. Met name de moderne manier van faceliften (S-lift, Macs-lift) laten de uitdrukking van het gezicht onveranderd, maar zorgen er toch voor dat die oud makende plooien verdwijnen.

[nggallery id=3]