Wallen en kringen

Veel mensen met wallen van de onderoogleden, krijgen regelmatig de vraag of ze moe zijn, ” laat geworden gisteravond?”, dat soort vragen. Vervelend, want dat heeft er meestal niets mee te maken. Door elasticiteitsverlies van de huid en het steunweefsel krijgen sommige mensen wat hangende onderoogleden.  Wallen. Bij wallen horen altijd kringen. Die lopen eigenlijk altijd vlak onder de wal. Zoals een dal bij een berg hoort. Als je je afvraagt wat je kan doen aan die wallen, dan moet je de oplossing zoeken bij beide aspecten van dat onderooglid. Bij de wal en de kring.

Je kan de wal wat weghalen, of je moet de kring wat opvullen. Of beter nog is om beide te doen: de kring op vullen met wat je weghaalt bij de wal.

Vanzelfsprekend is er ook vaak sprake van een huidoverschot. En even vanzelfsprekend moet je dat dan ook weghalen.

Zoals zo vaak hangt de soort behandeling af van de ernst. Is er alleen sprake van een kring met slechts een beetje verdikking erboven, dan kan je soms volstaan met het opvullen van die kring. Als er sprake is van een echte wal met een donkere kring moet je ook beide behandelen. Dus de kring opvullen en de wal verminderen.

In een aantal gevallen kan je dit doen vanuit de binnenkant van het ooglid. Geen zichtbare littekens, maar vooral: zo min mogelijk beschadiging van het spiertje van het ooglid.

Op het filmpje hieronder laat ik zien hoe dat in z’n werk gaat. Het is een echte operatie, als het te eng is: gewoon wegklikken.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=tGM3s1O-PNA

Moeilijk is natuurlijk te weten wat nou de beste oplossing is voor de wallen. Een beetje inzicht krijg je misschien als je de onderstaande foto’s bekijkt. Als je er op klikt staat er bij wat er gedaan is.

[nggallery id=8]