In de tijd dat ik in Enschede werkte heb ik meegewerkt aan een video over vuurwerk verwondingen. Met name de hand en het oog worden vaak geraakt en via de handchirurgie ben ik toen gevraagd. Bureau Halt was de opdrachtgever, en met name kinderen op het eind van de lagere school vormden de doelgroep.De video is nog jarenlang vertoond op lagere scholen in het hele land, groep 7 en groep 8.

Zelf heb ik ook vaak in december voor groep 7 en 8 een praatje gehouden over de gevaren van vuurwerk geïllustreerd met dia’s. Het idee daarbij was dat je die kinderen, het gaat dan vooral om de jongens, dat spreekt vanzelf, alleen bereikte met gruwelijke foto’s van verwondingen. Hoe gruwelijker hoe beter, dat was het motto! Eigenlijk maakte je pas indruk, als “de juf” flauw viel.

Overigens was het erg leuk om te doen, maar of het wat uit heeft gehaald weet ik niet. Ik geloof dat er elk jaar weer meer vuurwerk de lucht in gaat, en dat ondanks alle campagnes er ook elk jaar weer meer verwondingen zijn.

In de NRC schreef oogarts Faber in 2011, alweer even geleden, maar jammer genoeg is er niets veranderd, een goed artikel met onthutsende cijfers. Hij had het helemaal gehad met die vuurwerk gekte in de maand december. En terecht. 50% van de slachtoffers zijn omstanders! Hoe zinloos wil je je oog of wat vingers verliezen…

Bekend zijn ook de “je bent een rund als je met vuurwerk stunt” filmpjes.

 

SHARE IT: