Riskante ingrepen door de huisarts, artikel in de Volkskrant

mislukte ooglidcorrectie door basis-arts

Enige tijd geleden schreef ik al eens in een blog over huisartsen of basisartsen die in hun spreekkamer cosmetische behandelingen uitvoeren. Botox injecties, bovenooglidcorrecties, injectables.

Nu stond er in de volkskrant weer een artikel over dit soort praktijken. Tot mijn  afgrijzen las ik  dat een basisarts zelfs bloed centrifugeert en weer inspuit: “wordt de huid weer glad van”. Het is allemaal nogal wat, een beetje geëxperimenteer in de huisartsen praktijk……

Het gekke is dat in Nederland, waar je een nieuw dakkapelletje bij ten minste twee gemeentelijke diensten moet melden, dit allemaal zo maar mag. Snijden in oogleden door dokters zonder opleiding, zonder controle op scholing. Dat komt omdat in de wet staat, dat je iets mag, als je het kan. Bekwaam is bevoegd. Maar aantonen of je bekwaam bent hoef je niet.

Binnen de plastische chirurgie zijn strenge regels opgesteld over nascholing, zijn examens verplicht en wordt je praktijk eens per 5 jaar gecontroleerd. Moet je laten zien wat je hebt gedaan, welke congressen je hebt gevolgd en wordt je praktijk helemaal doorgelicht door een commissie die de bevoegdheid heeft je het werken te verbieden. En terecht, het is ook te belangrijk dat er niet geknoeid wordt.

Maar een basis-arts koopt gewoon een behandelstoel, haalt een potje botox, zet een bord in de tuin en hup: aan de slag. Inspuiten maar. Gruwelijk.

De patiënten begrijp ik wel. Het is immers veel goedkoper. Maar toch is het merkwaardig. Inmiddels weten we wel waar goedkoop toe leidt bij de cosmetische behandelingen. Denk maar aan de PIP-protheses, die waren ook zo goedkoop. En lees het artikel in de volkskrant van 11-04-2011 er nog maar eens op na.

Ik kan niet genoeg benadrukken dat je een ingreep in zoiets belangrijks als je ogen of je gezicht niet moet overlaten aan de eerste de beste. Ook al is dat wat goedkoper.  Zie mijn blog: Goedkoop= duurkoop van 24 december 2011. Bedenk je wel, als er iets niet goed gaat, dan heb je spijt als haren op je hoofd dat je op de kosten hebt zitten beknibbelen en nog erger, het zit in je gezicht, dus je ziet het altijd!