nog eens: goedkoop is duurkoop!

De Telegraaf, 12 augustus 2012

Ik heb al vaker geschreven over de vraag die veel mensen stellen hoe het toch kan dat de prijzen van  sommige ingrepen zo verschillen per kliniek.  Zie bijvoorbeeld mijn verhaal van juni van dit jaar.

Het gaat er steeds om dat veilig werken nu eenmaal geld kost. Goede apparaten, goed personeel, goede faciliteiten kosten nu eenmaal geld. Investeringen om grote complicaties, drama’s of problemen te voorkomen zijn niet gering. En ook al komen dit soort drama’s maar eens op de 100 keer voor, het mag helemaal nooit voorkomen en daar moet je gewoonweg wat voor over hebben.

Ook nu staat er weer een artikel in de Telelgraaf over mislukte ingrepen in een kliniek, met zeer ernstige gevolgen. Ook de mensen die deze ingrepen hebben ondergaan en die ernstig gehandicapt zijn geraakt kozen vaak voor deze kliniek vanwege de prijs.

Best begrijpelijk, want het scheelde soms wel 30%. Maar toch wel erg zuur want als de kans op beschadiging van de ogen de prijs is die je er uiteindelijkvoor betaalt dan is dat het echt niet waard!

Overigens, nogmaals, ik begrijp het best.  Je zou er toch vanuit moeten kunnen gaan dat een Nederlandse dokter goed werkt levert. Dat vertrouwen zou ik ook hebben. Maar zo is het verschrikkelijk genoeg toch. Als een ingreep goedkoop wordt aangeboden, dan moet je echt afvragen hoe dat kan. Waarop is er dan bezuinigd?

Het geldt echt: goedkoop is duurkoop.