Facelift of injectabels, het is niet hetzelfde

opereren of inspuiten

Zoals al blijkt uit de gast blog van Dr Boumeester is er vaak verwarring of de rimpels in het gezicht nu het beste met opvul middelen (injectabels, zoals Juvederm) of door een  operatie (bijvoorbeeld MACS lift) kunnen worden verholpen. Ook op mijn spreekuur merk ik dat. En logisch, mensen hopen natuurlijk dat het met een paar prikjes is verholpen. Toch is er meestal niet echt een keuze. Zowel de facelift als de injecties  zijn behandelingen voor verschillende problemen. Ik leg het altijd als volgt uit.

In het gezicht heb je lijntjes in de huid en plooien van de huid.

De lijntjes in de huid, dat zijn de typische lijntjes van de bovenlip (ook wel de streepjescode genoemd), de frons tussen de wenkbrauwen, de kraaienpootjes naast de ogen, maar ook de diepere lijn van neus naar mondhoek. Al deze zaken zijn prima te verhelpen met zogenaamde injectables. Meestal wordt dan een vorm van hyaluronzuur gebruikt. Dit is een stof die al in je lichaam zit, alleen dan zo aangepast dat het na inspuiten niet direct weer verdwijnt. Juvederm, of Restylane zijn voorbeelden. Soms als de rimpeltjes worden veroorzaakt door een te sterk werkend spiertje eronder, dan kan het inspuiten van een beetje Botox voldoende zijn. Het mooiste voorbeeld daarvan is de frons tussen de wenkbrauwen.

De plooien van de huid, daarmee bedoelen we vooral de wangzakjes en  de kalkoenen hals. Hierbij is echt huid te veel en is het volume onder de huid naar beneden gezakt. Dat krijg je niet gerepareerd door iets in te spuiten. Dat huid teveel moet je chirurgisch weghalen en daarnaast moet je  tijdens die operatie het gezakte volume weer omhoog liften. In de meeste gevallen kan dit prima met een MACS-lift, soms is een halslift noodzakelijk.

Vanzelfsprekend is er vaak sprake van een combinatie van de lijntjes en de plooien. Wil je dat goed behandelen, dan moet er ook een gecombineerde behandeling plaats vinden. Dus bijvorbeeld een MCAS-lift samen met het opvullen van de lijntjes van de bovenlip. Juist hiervoor hebben we het Face-spreekuur ingesteld.

Zie hieronder voor een paar voorbeelden met erbij vermeld welke behandeling het beste is. Als u op een dia klikt, staat eronder wat er aan de hand is en wat er aan gedaan kan worden.

[nggallery id=6]