Alle facelifts op een rijtje

eendjes rijVorige week heb ik de zestigste facelift van dit jaar uitgevoerd. Het blijft een top ingreep. Spannend, moeilijk soms toch nog steeds en altijd elke keer weer anders.

Logisch want geen gezicht is het zelfde en zo is ook elke behandeling van dat ouder wordende gezicht uniek. Wat wel hetzelfde is, is de vraag van de gene die de ingreep ondergaat. Die vraag is nooit: “… ik wil er weer alsof ik 30 ben uitzien…” maar eigenlijk altijd:  ” ik zie er ouder uit dan ik me voel, kan daar niet iets aangedaan worden…”. Met natuurlijk ook de vraag: “…is dat niet riskant, wat moet ik ervoor doorstaan…”. Gelukkig zijn de ontwikkelingen de laatste 25 jaar wel zo dat die risico’s veel minder zijn geworden, maar nul zijn ze vanzelfpsrekend nooit.

In de 25 jaar dat ik deze behandelingen nu doe, heb ik wel al veel ontwikkelingen mee gemaakt. Vroeger werd vooral de huid strak getrokken; nu weten we dat er toch wel wat meer nodig is om het gezicht weer wat jonger te laten lijken..

Maar juist ook dat maakt het nog steeds interessant. Het staat niet stil.

Wat we in elk geval wel weten is dat zeer belangrijk is dat niet alleen de huid strakker wordt, maar dat ook de vorm van het gezicht weer beter wordt. Ronder eigenlijk. Een goede ontwikkeling de laatste tijd is de lipofilling waarbij je naast de facelift ook de neus-lippenplooi en de mondhoeken minder diep kan maken.

Wat de laatste tijd wel opvallend is dat steeds vaker weer een “ontdekking” wordt gemeld waardoor hetzelfde of zelfs een beter resultaat kan worden bereikt terwijl beloofd wordt dat de ingreep veel kleiner is. De vampier-lift, de mini-lift, de cheeck-lift. Allemaal pogingen om in een half uurtje met enkele prikjes dat hele proces van veroudering tegen te gaan.  Met minimaal risico en bijna geen zwelling of bloeduitstorting.

Ik begrijp het wel en we doen natuurlijk allemaal ons best om de last die je na de ingreep hebt zoveel mogelijk te beperken. Maar vaak klinkt het te mooi om waar te zijn.

Recent hadden we de draad-lift, inmiddels bijna verboden in NL en nu is weer het nieuwste  de “en block facelift”. Aangekondigd als een revolutionaire ontwikkeling met 90 % minder groot wondoppervlak.  Veel minder zwelling en een beter resultaat.

Dit doet me altijd een beetje aan een wasmiddel reclame denken. “nu met geheel vernieuwde formule, wast 40 keer beter en 40 keer sneller”.

Het kan best hoor, maar ik heb er op de congressen nog niet veel over gehoord, dus wacht het maar even af. Het beste is altijd om een paar maanden te wachten, meestal hoor je er dan niets meer van.

Voorlopig ga ik op dezelfde weg door. Geinteresseerd in vernieuwingen, zolang dat maar verbeteringen zijn.